התמודדות עם מחשבות שליליות ומוטיבציה/ רחל סטיקלרו (M.ed, MCI)
מאמנת אישית ומנחת קבוצות לשינוי אורח חיים וירידה במשקל
במפגש הראשון של הקבוצה בסטודיו שלי, פנתה רותי (שם בדוי) לקבוצה ושאלה: "האם גם לכן יש מחשבות שליליות על עצמכן כל הזמן?". ביקשתי מרותי לפרט. "אני מסתכלת במראה בבוקר וחושבת על עצמי, כמה שאני שמנה ונראית רע... אין לי מה ללבוש... אף בגד בטח לא יעלה עליי..." הוסיפה וסיפרה, כשדמעות עולות בעיניה.
אני מתארת לעצמי שמחשבות דומות מתרוצצות בראשכם. מחשבות אלו על-פי רוב מובילות אתכן להחלטה "שהיום אני מתחיל/ה בדיאטה!". מחשבות אלו יוצרות מוטיבציה. מוטיבציה מגיעה מן המילה motion – תנועה. היא מתארת מניעים motives, המסבירים מדוע אנשים עושים מה שהם עושים. במקרה של רותי המחשבות השליליות לגבי גופה, והתסכול לגבי מציאת בגדים מתאימים עוררו בה מוטיבציה להתחלת תהליך של ירידה במשקל. זוהי מוטיבציה נפלאה שבהחלט יכולה לשמש מנוף להתחלת תהליך. אך השאלה שעולה במקרה כזה היא: "מתי...?".
מתי רותי תשכח עד כמה היה קשה להתחיל? מתי רותי תתחיל לזלזל בשינוי שהכניסה לחייה? מתי רותי תאמר לעצמה "נמאס לי"? האם זה יקרה כאשר היא תצליח להגיע לאמצע הדרך בהשגת מטרתה? או ברגע של קושי? רבים ורבות מאיתנו החלו תהליך של ירידה במשקל, שכלל שרשרת פעולות יעילות להגשמת המטרה שהציבו לעצמם. המוטיבציה שדחפה בהתחלה מתחילה להיחלש. זה קרה כאשר המחשבות השליליות החלו להעלם, בעת שחוויתם הצלחה בירידה במשקל.
אין הדבר אומר שאמליץ להמשיך ולחשוב מחשבות שליליות, בכדי לשמר את המוטיבציה, אלא להיפך. מוטיבציה זו שהניעה את רותי התבססה על פחד, מההווה והעתיד לבוא. שינוי בהרגלים המונע ממוטיבציה של פחד, יהיה בדרך-כלל מהיר וגבוה. לכאורה מוטיבציה אפקטיבית, אך היא אינה אפקטיבית לתמיד, עקב הזמן המוקצב בה היא פועלת. ההצלחה בתהליך, מסייעת בצמצום תחושת הפחד, אך במקביל גם בירידת המוטיבציה לשמירה על ההישגים.
השאלה שוודאי עולה כעת בראשכם היא: "איך אפשר אחרת?". ובכן, תתפלאו אין לי סוד מיוחד או פטנט יוצא דופן. יש לי אמונה בדרך חיים, וביצירת מוטיבציה תמידית באמצעות חלום לעתיד טוב יותר. הכינוי למוטיבציה הזו הוא: חזון (vision) אישי של תמונה ויזואלית ומילולית עתידית רצויה של חייכם. החזון האישי יוצר מוטיבציה פנימית חזקה, המסייעת בהתגברות על מכשולים חיצוניים ופנימיים. זוהי מוטיבציה הנמצאת אך ורק בשליטתכם, ומסייעת בויתור על דפוסים ישנים. הרצון העמוק לממש את העתיד שבחרנו לעצמנו, מעורר מוטיבציה פנימית. בנוסף, החזון האישי מהווה מצפן המסייע לנו לבחור את הדרך הטובה ביותר עבורנו. רותי כמובן כמו יתר חברי הקבוצה בנתה חזון אישי, שיצק משמעות לחייה, סייע לה בהפגת המחשבות השליליות, ובעיקר עורר בה מוטיבציה תמידית, שמחה ובריאות פיזית ונפשית.
בשיחת הסיכום של הקבוצה, הזכרתי לרותי את חששותיה שעלו במפגש הראשון. "היום אני מרגישה חזקה... ברור לי מהם הכוחות שלי ומהי הדרך הנכונה עבורי... לשמור על ההישגים שלי..." השיבה בחיוך רחב. ברגעים כאלו אני חשה סיפוק מקצועי ומרגישה מחוזקת לגבי הייעוד שלי בעולם הזה.
כיצד אתם מתמודדים עם מחשבות שליליות ושומרים על המוטיבציה לתמיד?